PDA

View Full Version : Problem with Qere/Kethib searches



Pere Casanellas
10-13-2006, 06:08 AM
I do not know why some searches I am doing do not find any result.

Examples (all with WTM version, Vowel Point Sensitive Searching: Off;
Accent Sensitive Searching: Off; No limits). I am always searching for the word hjm ('bed'). The problem appears when I try to specify any Qere/Kethib option:

GSE SEARCHES

The search hjm@ncf??+*E?H?* finds 30 hits in 30 verses
but
The search hjm@ncf??+*E?H?R? cannot find any occurrence of the word.
Similarly:
The search hjm@ncf??+*E?H?Rx (or ...R{qkx}) cannot find any occurrence of the word.

COMMAND LINE SEARCHES

The search .hjm@ncf??+* finds 30 hits in 30 verses
but
The search .hjm@ncf????????? cannot find any occurrence of the word.

Thank you in advance for your help.

Philip Brown
10-18-2006, 10:07 PM
GSE SEARCHES

The search hjm@ncf??+*E?H?* finds 30 hits in 30 verses
but
The search hjm@ncf??+*E?H?R? cannot find any occurrence of the word.
Similarly:
The search hjm@ncf??+*E?H?Rx (or ...R{qkx}) cannot find any occurrence of the word.


1. Search 1 works because you put an asterisk after H?
2. Search 2 does not work because you did not put an asterisk after H? -- you are not accounting for the Nx slot. It occurs between the Hx and Rx slots. The slots are SxxxExHxNxRx.
3. Search 3 fails for the same reason search 2 fails.



COMMAND LINE SEARCHES

The search .hjm@ncf??+* finds 30 hits in 30 verses
but
The search .hjm@ncf????????? cannot find any occurrence of the word.


The second search doesn't work because
1. When you replace the plus sign with a ?, the WTM code helper gets lost. This is a bug: either the ? shouldn't be listed by the WTM morph helper or it should know how to handle this.
2. This search will work: .hjm@ncf??+???????????? -- there are actually 12 slots after the plus sign.